(12.II.1854 - 18.VII.1895)

Почетохме Стефан Стамболов във Велико Търново

понеделник, 6 юли, 2015, http://veliko-tarnovo.net


IMG_5738
Велико Търново почете днес с ритуал и цветя 120-ата годишнина от кончината на Стефан Стамболов, като се навършват и 20 г. от откриването на неговия паметник в старата столица.
Проявата уважиха с присъствието си кметът Даниел Панов, зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, депутатите Евгени Стоев и Клавдия Ганчева, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, ректорът на Великотърновския университет Христо Бонджолов, началникът на НВУ „В. Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов и др.
Церемонията започна със стихотворението на Стефан Стамболов „Бащин съвет”, изпълнено от актьора Милен Иванов, след което встъпителни думи поднесе Румен Петров – председател на Общински комитет „Васил Левски”. Слово, посветено на живота и делото на Стефан Стамболов, поднесе проф. Димитър Иванов – председател на Управителния съвет на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”.
IMG_5733
„Стамболов имаше две сърца – едно, с което горещо обичаше родината си и Велико Търново, а с другото мразеше по ботевски. Но имаше една кауза – България“, каза в словото си проф. Димитър Иванов.
Слово поднесе и кметът на Община Велико Търнов Даниел Панов, който припомни за живота и делото на Стефан Стамболов и го определи като „двигател на българската история през втората половина на 19 век“. Даниел Панов припомни имената на всички хора със заслуги за изграждането на паметника на Стамболов.
Заупокойна молитва отслужи отец Асен, след което венци и цветя на признателност поднесоха пред паметника всички официални гости, представители на институции и сдружения, граждани, ученици и деца.
IMG_5737
IMG_5741