(12.II.1854 - 18.VII.1895)

Публикация в dariknews.bg от 3 февруари 2009 "155 години Стефан Стамболов"

3 февруари 2009, http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=326534 

С конференция се отбелязват 155 години от рождението на Стефан Стамболов. Тя се провежда под патронажа на президента Георги Първанов. Президентът завърши речта си с цитат на Самболов: „Ако някой ни попита какво правят днес българите ние туряме ръката си на сърцето, отговаряме му с тия две думи: стоят и чакат. Ако да бяхме малко по-честни и благородни, малко по-самопожертвовани и по-горещи патриоти, много работи не щяха да са сега такива каквито ги гледаме." В конференцията са включени общо седем доклада, посветени на живота и работата на държавника.
Сред получилите почетен знак „Стефан Стамболов" за принос към духовността и лидерството са Желю Желев, омбудсмана на България Гиньо Ганев, както и акад. Иван Юхновски.
Със специална грамота и плакет за принос в изучаване и популяризиране делото на Стефан Стамболов беше удостоен и ст.н.с. д-р Милен Куманов към Института по история към БАН, както и за съставянето на 21-томната поредица архив на Стефан Стамболов, за активната му лекторска дейност по темата Стамболов и във връзка с 65-тата му годишнина.
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев връчи специални награди по време на конференцията – персонални компютри, които станаха притежание на Милен Куманов и Димитър Иванов.
155-те години от рождението на Стамболовсе ще се отбележат и с полагане на венец пред паметника му.
Конференцията е организирана от Институт за теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов, БАН и Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии.