(12.II.1854 - 18.VII.1895)

Публикация в bnr.bg от 31 януари 2014 "Велико Търново отбелязва 160 години от рождението на Стефан Стамболов"

31.01.14 , http://bnr.bg/post/100292347/veliko-tarnovo-otbelazva-160-godini-ot-rojdenieto-na-stefan-stambolov

Във Велико Търново ще бъдат отбелязани 160 години от рождението на Стефан Стамболов. Почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски"  ще участва в поклонението пред паметника на видния революционер и държавник в града. С още информация слушаме кореспондента ни Катя Чорова
Фотодокументална изложба на открито е подготвил регионалният исторически музей за 160-ата годишнина от рождението на бележития търновец. Експозицията е наречена "Поглед в миналото", каза един от уредниците -Весела Мартинова:
Представяме над 70 снимки и документален материал, които отразяват живота и дейността на нашия бележит съгражданин - най-ранните години на Стефан Стамболов, неговата революционна дейност, по-късно политическите му върхове като член на регентството, като министър-председател. За първи път ще представим снимки на наследници на Стамболовата фамилия в нашия град.

Пред паметника на Стефан Стамболов, за военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя. „Живото слово на Стамболов“ се казва рециталът от негови стихове, който ще чуят участниците в общоградското поклонение.